E-mail midden op de Atlantische Oceaan: hoe kan dat ?

Met b.v. een ICOM7200 korte golf zender/ontvanger waarmee we op de frequenties tussen de 2Mhz en 50Mhz kunnen we communiceren met andere zeilers en vrienden, die ook een kortegolf zender/ontvanger aan boord hebben. Daarnaast met alle radio amateurs die over de hele wereld bezig zijn met hun hobby.
Vooral in de Carieb wordt de kortegolf radio, die ook wel SSB radio genoemd wordt, veel gebruikt door lange afstand zeilers om onderling te communiceren. Het bereik van een kortegolf radio is veel groter dan dat van de bekende marifoon die maar tot 30 zeemijl bruikbaar is. Het bereik van de kortegolf radio kan duizenden mijlen zijn maar is wel sterk afhankelijk van de propagatie eigenschappen van de atmosfeer op dat moment.
Met b.v. een ICOM7200 korte golf zender/ontvanger waarmee we op de frequenties tussen de 2Mhz en 50Mhz kunnen we communiceren met andere zeilers en vrienden, die ook een kortegolf zender/ontvanger aan boord hebben. Daarnaast met alle radio amateurs die over de hele wereld bezig zijn met hun hobby. Vooral in de Carieb wordt de kortegolf radio, die ook wel SSB radio genoemd wordt, veel gebruikt door lange afstand zeilers om onderling te communiceren. Het bereik van een kortegolf radio is veel groter dan dat van de bekende marifoon die maar tot 30 zeemijl bruikbaar is. Het bereik van de kortegolf radio kan duizenden mijlen zijn maar is wel sterk afhankelijk van de propagatie eigenschappen van de atmosfeer op dat moment.

Naast spraak, is de SSB radio ook geschikt om digitale informatie te verzenden en ontvangen. Samen met een zg Pactor modem kunnen we op volle zee e-mail versturen en ontvangen mits de berichten kort gehouden worden omdat het wel een trage verbinding is die vergelijkbaar is met de snelheid van modems die we vroeger tussen onze PC en de telefoonlijn moesten gebruiken. Toen vonden we 10kb al heel snel maar nu zijn we gewend aan 100Mb door de breedband internet verbindingen via glasvezel, kabel en ADSL.
Onlangs hebben wij een Pactor modem gekocht bij Dolstra Elektronika in Veenwousterwal, een specialist op het gebied van radio communicatie aan boord van schepen. Het Pactor modem bevat een krachtige processor en slimme software om de digitale e-mail om te zetten naar een serie piepjes die via de SSB zender verzonden worden naar een e-mail server die speciaal voor dit doel door vele radio amateurs wordt onderhouden.

 

Wij installeren en bieden service !!

Geschikte SSB-Zendontvangers vind u op deze pagina (klik hier)
De geschikte PACTOR modems kunt u hier vinden (klik hier)
SAILMAIL Provider,inschrijving+jaarlijkse contributie www.SAILMAIL.com


SSB e-mail en GRIB-files via kortegolf zendontvanger 

SSB kortegolf radio e-mail systemen bieden een goedkoop alternatief tegenover de hoge kosten van een satelliet telefoon. Het voordeel is ook dat men gratis GRIB-files, weerfax kaarten,weerberichten en weertelex kunt ontvangen. Met een SSB zendontvanger kunt u ook kosteloos gesprekken voeren van schip tot schip of met andere yachten die ook een SSB systeem aan boord hebben.


Betrouwbaarheid:
De overdacht gaat via elektromagnetische golven en dat houd in dat de verbinding onderhevig is aan propagatie daardoor kan het voorkomen dat een verbinding niet altijd lukt, het beste is dan een andere frequentieband te kiezen of op een ander tijdstip van de dag het opnieuw te proberen.


Modems:
Het beste is een modem te nemen die ook de zendontvanger kan besturen zoals de PTC-3 USB of de PTC P4-Dragon tevens moet de zendontvanger ook daarvoor geschikt zijn. (zie hier)

Betrouwbaarheid:
De overdacht gaat via elektromagnetische golven en dat houd in dat de verbinding onderhevig is aan propagatie daardoor kan het voorkomen dat een verbinding niet altijd lukt, het beste is dan een andere frequentieband te kiezen of op een ander tijdstip van de dag het opnieuw te proberen.


Modems:
Het beste is een modem te nemen die ook de zendontvanger kan besturen zoals de PTC-3 USB of de PTC P4-Dragon tevens moet de zendontvanger ook daarvoor geschikt zijn. (zie hier)

Antenne tuners:
U heeft altijd een antenne tuner nodig (bijna altijd wordt voor het bedieningsgemak een automatische genomen)
De AH-4 kan niet toegepast worden op de radiotelefonie Nood frequentie 2182 KHz.
AT-141 is geschikt voor alle maritieme frequenties. (zie hier)

Antennes:
Er zijn verschillende mogelijkheden maar de achter- of zijstag heeft de voorkeur gezien de goede afstraling en rendement


Dekdoorvoer:
Voor een verliesvrije doorvoer ( ook voor polyester schepen!!) wordt speciale dekdoorvoer gebruikt (zie hier)

Aarde:
Een bronzen aardplaat (30x8 cm) wordt gebruikt bij polyester of houten schepen en moet zo dicht mogelijk bij de antenne tuner gemonteerd worden.
Bij aluminium schepen is het aanbevolen om een lektstroomscheider te gebruiken dit om elektrolyse te voorkomen!!. (zie hier)

Weerkaarten:
Dit kan met het meegeleverde programma Airmail

Navtex en (weerinfoboxen voor Oostzee en/of Europa):
De antenne hiervoor moet altijd op geruime afstand gemonteerd worden ten opzichte de achterstag zendantenne
Dit in verband met de hoeveelheid zend energie dit is schadelijk voor uw apparatuur. (zie hier)

Bedienings certificaat:
Marcom-A heeft u nodig of een Radiozendamateur vergunning N/F dan kunt u gebruik maken van alle amateur frequenties plus gratis e-mail via Winlink.